I vilket fall är det väldigt behändigt att låna e-böcker från bibilioteken; det är visserligen lite DRM-krångel som gör att man måtse blir klar under en viss tid men i allmänhet går det så fort att läsa på ebokläsaren att det löser sig och man kan låna om ifall detta skulle behövas. Man kan förstås läsa på surfplattan också men ebokläsaren är snäppet bättre om det bara handlar om att läsa eftersom jag upplever att man alltid råkar peta på skärmen på plattan och då händer det något som man kanske inte ville skulle hända just då. Dessutom kan du läsa i starkt ljus (måste ha ljus) eftersom skärmen inte lyser. På stranden i starkt solsken blir den bara bättre! Här finns ytterligare ett inlägg som jag skrev tidigare.
Nästa steg, och nu kommer besattheten, är emellertid att skapa eböcker själv. Varför skall man göra detta? Kanske främst för att det är intressant men också för att eboksformatet är mycket behändigare än t.ex. pdf-formatet då det lätt anpassar sig till olika läsredskap. Mobilen har ju en ganska liten skärm (även om den blir allt större) och en pdf kan bli lite liten eller få konstiga radbrytningar där. Eboksformatet .epub är däremot ett format som skalar om precis som en webbsida. Blir fönstret mindre bryts raderna i kanten precis på samma sätt som när du minskar storleken på webbläsarfönstret. Om man då kan skapa en .epub-fil eller åtminstone en .epub också, då har man gett användaren flera möjligheter att läsa bekvämt.
Jag har testat några sådana här lösningar. Ett umärkt program som faktiskt kan skapa .epub-filer är Calibre http://calibre-ebook.com/ Det är gratis och mycket kraftfullt; jag kan bara en bråkdel av vad programmet förmår. Nu kan man inte slänga in vilka filker som helst i Calibre och hoppas att det skall bli eböcker men det får man läsa på själv.
(Observera att detta är en bild från nätet och inte alls mina böcker!)
Ett annat utmärkt gratisprogram som jag håller på att utforska heter Sigil. Man kan gå till den här sidan och hitta nedladdningar för olika operativsystem http://code.google.com/p/sigil/
För att göra en lång historia lite kortare, behöver man också en ebokläsare i sin dator (kommer med Calibre), i sin platta eller i sin mobil. Ebokläsaren har en sådan från början. Jag har prövat två ebokläsare för mobilen MoonReader (finns gratis eller Pro) och plattan samt Aldiko för plattan (finns gratis och Premium med liten avgift). För biblioteksböcker finns Adobe Digital Editions som handskas med DRM (digital rights management eller digital restrictions management som jag säger). Med Adobe Digital Editions kan man läsa i sin dator och föra över till platta eller ebokläsare.
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.